klaudusia11

klaudusia11

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Kalafiorowe kotlety

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gdy mam mało czasu lub jestem zmęczona, wtedy najchętniej sięgam po przepisy proste i szybkie do przygotowania dania. Polecam wszystkim!!!!!

Kalafiorowe kotlety

Składniki:

Kalafiorowe kotlety

 

  • kalafior
  • 2 jajka
  • 15 dag bułki tartej
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz
  • cukier
  • kostka rosołowa
  • 1/2 pęczka koperku
  • gałązka natki pietruszki
  • olej

Sposób przygotowania:

Kalafiorowe kotlety
- Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki.
- Kalafiora gotujemy ok. 10 min w osolonej i posłodzonej,wrzącej wodzie z kostką. Odcedzamy, studzimy i rozgniatamy. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, kminek, koperek i jajka. Mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy bułki. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Z masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złotawobrązowy kolor. Dekorujemy natką.