ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Kalafiorowo -chrzanowy sos na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos na zimno z kalafiora i chrzanu. Idealny do mięs z grilla a także jako farsz do wędlin i serów- przystawek na zimno

Kalafiorowo -chrzanowy sos na zimno Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kalafiorowo -chrzanowy sos na zimno

 

  • 5 różyczek kalafiora (1/3)
  • słoiczek chrzanu Polonaize
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafiorowo -chrzanowy sos na zimno
Kalafior myję pod bieżącą wodą i usuwam zanieczyszczenia. Wkładam do malaksera i miksuję do momentu aż wszystkie części będą drobniutkie. Wsypuje do większego naczynia i dodaje słoiczek chrzanu. Mieszam i próbuję czy wymaga doprawienia. Z reguły dodaję tylko sól, ponieważ chrzan spełnił moje oczekiwania co do ostrości, ale niekiedy doprawiam jeszcze pieprzem. Całość mieszam i dodaje jako sos do potraw z grilla, a także faszeruje nim plastry szynki i zawijam w rulon.
Kalafiorowo -chrzanowy sos na zimno
najpierw rozdrabniam kalafiora w malakserze
Kalafiorowo -chrzanowy sos na zimno
Pózniej dodaje słoiczek chrzanu Polonaize cały
Kalafiorowo -chrzanowy sos na zimno
A na koniez dodaje smietane i majonez przyprawiam sola i pieprzem