Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kalarepa na sposób słowacki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W Słowacji "jarzynkę" tę podaje się jako dodatek do knedli.

Kalarepa na sposób słowacki

Składniki:

Kalarepa na sposób słowacki

 

  • 8 średnich kalarep
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula 100 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 2 łyżki octu winnego 6 %
  • cukier i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kalarepa na sposób słowacki
Kalarepy obrać, usunąć zdrewniałe części. Pokroić w "słupki". Gotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na tłuszczu. Dodać ugotowaną kalarepę i kminek. Posypać mąką. Podsmażyć. Podlać rosołem. Dusić ok. 2 min.. Doprawić do smaku solą, cukrem i octem.

Tagi:

kalarepa