Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kalarepka z bułką tartą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ugotowana kalarepka podana ze zrumienioną bułką tartą to bardzo smaczny dodatek do obiadu lub samodzielne danie np. na kolację...

Kalarepka z bułką tartą

Składniki:

Kalarepka z bułką tartą

 

  • 1 kalarepka
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 2 czubate łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią

Sposób przygotowania:

Kalarepka z bułką tartą

Etap 1

Kalarepka z bułką tartą
Obrana świeża kalarepka pokrojona w słupki.

Kalarepkę obrać i pokroić w niezbyt grube słupki.

Etap 2

Kalarepka z bułką tartą
Przełożona do garnka kalarepka zalana woda z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.

Kalarepkę przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do niej trochę przyprawy uniwersalnej. Kalarepkę ugotować prawie do miękkości, następnie odcedzić.

Etap 3

Kalarepka z bułką tartą
Masło bułka tarta i suszone pomidory przełożone na patelnię.

Na patelnię przełożyć masło, bułkę tartą i suszone pomidory. Wszystko razem chwilę podsmażać, aż bułka tarta lekko się zrumieni.

Etap 4

Kalarepka z bułką tartą
Ugotowana i odcedzona kalarepka dodana do zrumienionej bułki tartej.

Do zrumienionej bułki tartej dodać ugotowaną i odcedzoną kalarepkę. Chwilę razem podsmażać. delikatnie mieszając. Podawać np. jako dodatek do obiadu.


Tagi:

kalarepa