suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Kalarepki z niespodzianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam gołąbki z kalarepki. Smaczne i zdrowe. Porcja dla 4 osób

Kalarepki z niespodzianką

Składniki:

Kalarepki z niespodzianką

 

  • 4 kalarepki;
  • 4 średniej wielkości pomidory;
  • 10 dag sera żółtego;
  • 1 cebula;
  • 50 dag pomidorów z puszki;
  • 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki;
  • 2 łyżeczki świeżego majeranku;
  • kolorowy pieprz, mielony;
  • sól, pieprz;
  • olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Kalarepki z niespodzianką
Kalarepki, myjemy, obieramy i gotujemy przez ok 30 min w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, następnie pokroić w ćwiartki. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojone pomodory z puszki i te świeże, zalewamy zalewą z pomidorów. Wszystko zagotować, doprawić solą i pieprzem. Kalarepki po ugotowaniu, odsączyć z wody, odciąć czapeczki i wyjąć miąż. Miąż drobno pokroić i dodać do wywaru z pomidrów. Gdy wywar zmieni konsystencję na gęstą pakę, dodajemy pietruszke i majeranek, mieszamy. Fareszam wypełniamy kalarepki a na wierzch posypujemy strartym żółtym serem. Wkładamy napełnione kalarepki do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez ok 20 w tem 200oC.