Strona główna Kalendarz win - jakie wino zrobić na zimę?

Kalendarz win - jakie wino zrobić na zimę?

Wina « poprzedni | następny »
p.ziemichod - Porady kulinarne: Kalendarz win - jakie wino zrobić na zimę? offline

Szef Kuchni
Artykuły: 98
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kalendarz win - jakie wino zrobić na zimę?
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Domowe wino można robić nie tylko latem i nie tylko ze świeżych owoców. Doskonale do jego wyrobu nadają się kwiaty, owoce suszone a nawet warzywa. Zobacz jakie wino kiedy zrobić.


Legenda :

* Wino nietrujące, ale niepijane. Tylko dla odważnych,

** Napój tego rodzaju wymaga prawdziwego konesera,

*** Wino dobre, ale wymaga dużo pracy,

**** Klasyka domowego winiarstwa. Smakuje prawie każdemu!

Październik – Listopad

Wino jabłkowe ****

 

Wino z pigwy ***

 

Wino winogronowe ****

 

Wino dyniowe **

Długo fermentuje, trudno się klaruje

Wino z owoców granatu **

Drogie w produkcji

Wina z suszonych owoców (rodzynki, figi, morele) ***

Doskonale pasują do ciast bożonarodzeniowych

Wino bananowe ***

Zapach początkowo odpycha, wymaga dłuższego dojrzewania

Wino arbuzowe *

 

Grudzień – Styczeń-Luty

Wino ziemniaczane ***

 

Wino z pasternaku **

 

Wino z marchwi **

 

Wino z buraków *

Raczej do gotowania

Wino cebulowe *

Tylko na marynaty

Marzec-kwiecień

Wino brzozowe/klonowe  ***

Wino z soku zbieranego z naciętych pni drzew

Wino z mięty ***

Do fermentacji stosujemy tylko liście

Wino z mniszka lekarskiego ****

Smakiem przypomina miód pitny

Miód Pitny trójniak ****

Zimą doskonały na gorąco

Maj-czerwiec

Wino z czarnego bzu ***

Do fermentacji używamy tylko kwiatów

Wino rabarbarowe ***

Uwaga! Wymaga odkwaszenia przy użyciu kredy

Wino z koniczyny ***

Do fermentacji używamy tylko kwiatów

Wino truskawkowe ****

Można fermentować czysty sok truskawkowy

Wino czereśniowe **

 

Wino z kwiatów lipy ***

 

Do fermentacji używamy tylko kwiatów

 

Lipiec – Sierpień

Wino wiśniowe ****

 

Wino brzoskwiniowe **

Długo fermentuje, trudne w produkcji

Wino morelowe **

Długo fermentuje, trudne w produkcji

Wino agrestowe **

Łatwo się psuje

Wino porzeczkowe (czarne i czerwone porzeczki) ***

 

Wino borówkowe (jagodowe)  ***

Długo fermentuje

Wino gruszkowe ***

 

Wino żurawinowe ***

Do wina stosujemy świeże owoce

 

Sierpień – Wrzesień

Wino śliwkowe ***

Długo fermentuje, trudne w produkcji

Wino malinowe **

Maliny zmieniają swój aromat podczas fermentacji

Wino aroniowe ***

Bardzo proste w produkcji, bardzo smaczne

Wino z dzikiej róży ****

Stosujemy same pąki

Wino z jarzębiny ****

 

Wino jeżynowe ****

 

 

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Kalendarz win - jakie wino zrobić na zimę?  
Panna_Margot

Panna_Margot
offline

2012-01-04 08:58
Wino bananowe - to coś na co bym się raczej nie skusiła. Musi być strasznie mdłe w smaku :/ i nie wiedziałam, że z cebuli też może powstać wino... służące jako marynata. Warto wiedzieć takie rzeczy :)
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane