Strona główna Kalendarz win - jakie wino zrobić na zimę?

Kalendarz win - jakie wino zrobić na zimę?

Wina « poprzedni | następny »
p.ziemichod - Porady kulinarne: Kalendarz win - jakie wino zrobić na zimę?

Szef Kuchni
Artykuły: 98
zdjęcia: 1 z 1
Kalendarz win - jakie wino zrobić na zimę?
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Domowe wino można robić nie tylko latem i nie tylko ze świeżych owoców. Doskonale do jego wyrobu nadają się kwiaty, owoce suszone a nawet warzywa. Zobacz jakie wino kiedy zrobić.


Legenda :

* Wino nietrujące, ale niepijane. Tylko dla odważnych,

** Napój tego rodzaju wymaga prawdziwego konesera,

*** Wino dobre, ale wymaga dużo pracy,

**** Klasyka domowego winiarstwa. Smakuje prawie każdemu!

Październik – Listopad

Wino jabłkowe ****

 

Wino z pigwy ***

 

Wino winogronowe ****

 

Wino dyniowe **

Długo fermentuje, trudno się klaruje

Wino z owoców granatu **

Drogie w produkcji

Wina z suszonych owoców (rodzynki, figi, morele) ***

Doskonale pasują do ciast bożonarodzeniowych

Wino bananowe ***

Zapach początkowo odpycha, wymaga dłuższego dojrzewania

Wino arbuzowe *

 

Grudzień – Styczeń-Luty

Wino ziemniaczane ***

 

Wino z pasternaku **

 

Wino z marchwi **

 

Wino z buraków *

Raczej do gotowania

Wino cebulowe *

Tylko na marynaty

Marzec-kwiecień

Wino brzozowe/klonowe  ***

Wino z soku zbieranego z naciętych pni drzew

Wino z mięty ***

Do fermentacji stosujemy tylko liście

Wino z mniszka lekarskiego ****

Smakiem przypomina miód pitny

Miód Pitny trójniak ****

Zimą doskonały na gorąco

Maj-czerwiec

Wino z czarnego bzu ***

Do fermentacji używamy tylko kwiatów

Wino rabarbarowe ***

Uwaga! Wymaga odkwaszenia przy użyciu kredy

Wino z koniczyny ***

Do fermentacji używamy tylko kwiatów

Wino truskawkowe ****

Można fermentować czysty sok truskawkowy

Wino czereśniowe **

 

Wino z kwiatów lipy ***

 

Do fermentacji używamy tylko kwiatów

 

Lipiec – Sierpień

Wino wiśniowe ****

 

Wino brzoskwiniowe **

Długo fermentuje, trudne w produkcji

Wino morelowe **

Długo fermentuje, trudne w produkcji

Wino agrestowe **

Łatwo się psuje

Wino porzeczkowe (czarne i czerwone porzeczki) ***

 

Wino borówkowe (jagodowe)  ***

Długo fermentuje

Wino gruszkowe ***

 

Wino żurawinowe ***

Do wina stosujemy świeże owoce

 

Sierpień – Wrzesień

Wino śliwkowe ***

Długo fermentuje, trudne w produkcji

Wino malinowe **

Maliny zmieniają swój aromat podczas fermentacji

Wino aroniowe ***

Bardzo proste w produkcji, bardzo smaczne

Wino z dzikiej róży ****

Stosujemy same pąki

Wino z jarzębiny ****

 

Wino jeżynowe ****

 

 

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Kalendarz win - jakie wino zrobić na zimę?  
Panna_Margot

Panna_Margot

2012-01-04 08:58
Wino bananowe - to coś na co bym się raczej nie skusiła. Musi być strasznie mdłe w smaku :/ i nie wiedziałam, że z cebuli też może powstać wino... służące jako marynata. Warto wiedzieć takie rzeczy :)
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane