LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Kalitosounia -czyli pierożki greckie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam na szybką przekąskę lub obiad.

Kalitosounia -czyli pierożki greckie

Składniki:

Kalitosounia -czyli pierożki greckie

 

  • ciasto:

 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 60 ml wódki
  • 3/4 szklanki ciepłej ale nie wrzącej wody

 

  • farsz:

 

  • 1/2 kg fety
  • 2 jajka
  • 20 listków świeżej mięty
  • szczypta soli
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Kalitosounia -czyli pierożki greckie
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, do środka wlać część wody i wódkę, dodać szczyptę soli i zagniatać ciasto, powoli dodawać wodę, tak by uzyskać ciasto miękkie ale nie rzadkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Fetę rozdrobnić, dodać szczyptę soli, jajka i listki mięty, dobrze wymieszać ze sobą. Ciasto rozwałkować, wycinać krążki za pomocą szklanki, na środek nakładać farsz, nie za dużo, by w trakcie smażenia pierożki nie pękały. Zlepiać pierogi. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoto.