JarekD

JarekD

Kucharz
[Przepisów: 4]

Kalmary po grecku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Świetne danie główne na 6 osób. Polecane w dobrym towarzystwie z wyśmienitym winem :-)

Kalmary po grecku

Składniki:

Kalmary po grecku

 

  • 7 świeżutkich całych kalmarów

 

  • Farsz

 

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebulki
  • 300g ugotowanego ryżu
  • 60g orzeszków pinii
  • 75g rodzynek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

  • Sos

 

  • 4 duże dojrzałe w słońcu pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kieliszek dobrego czerwonego wina
  • 1 łyżka oregano

Sposób przygotowania:

Kalmary po grecku
Oprawić kalmary tj. wypatroszyć, odciąć macki i odłożyć na bok. Zdjąć skórę, odłączyć płetwy grzbietowe. Drobno posiekać macki orac płetwy. Potem obsmażyć, dodając w ostatniej chwili rozgnieciony czosnej. Dusić z winem pod przykryciem około 5 minut. Posłużą za składnik farszu. Farsz: Wymieszać podduszone fragmenty kalmarów z pozostałymi składnikami farszu. Do zagęszczenia farszu możesz użyć sosu z duszenia.Rurki kalmarów wypełnić farszem i zamknąć wykałaczką. Ułożyć jedną warstwę w naczyniu do zapiekania. Sos: Pomidory obrać ze skórkim, posiekać i zagotować z winem, oregano, czosnkiem i cebulką.Kalmary polać sosem i wstawić do piekarnika 200st. C na około 30 minut. Danie bardzo sycące. Wskazane spore ilości wina do obiadu. A potem to już tylko relaks...

Tagi:

ryż sosy