paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Kalmary w chrupiącej panierce z groszkie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kalmary smażone w chrupiącej panierce podane z groszkiem i cebulką.

Kalmary w chrupiącej panierce z groszkie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalmary w chrupiącej panierce z groszkie

 

  • 200 g kalmary krążki
  • 3/4 szklanki groszek zielony
  • 1 sztuka cebula
  • imbir do smaku
  • 1 sztuka jajko
  • 3 łyżki mąka
  • 3 łyżki bułka tarta
  • nitki chili
  • sól do smaku
  • 3 łyżki sok z cytryny
  • tymianek do smaku
  • 3 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Kalmary w chrupiącej panierce z groszkie
Przygotować marynatę: Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny tymiankiem oraz solą.Rozmrożone kalmary wymieszać z marynatą i odstawić na 2 godziny. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulkę. Do cebuli dodać groszek zalać około 1/2 szklanki wody i dusić na bardzo małym ogniu. Pod koniec doprawić imbirem i solą. W jednej misce roztrzepać jajko w drugiej zaś wymieszać mąkę i bułkę tartą. Kalmary najpierw moczyć w jajku a następnie obtaczać w mące z bułką. Smażyć na złoty kolor i wykładać na talerze. W każdy krążek włożyć groszek i cebulkę. Całość posypać nitkami chili.
Kalmary w chrupiącej panierce z groszkie
Przygotować marynatę: Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny tymiankiem oraz solą.Rozmrożone kalmary wymieszać z marynatą i odstawić na 2 godziny.
Kalmary w chrupiącej panierce z groszkie
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulkę. Do cebuli dodać groszek zalać około 1/2 szklanki wody i dusić na bardzo małym ogniu. Pod koniec doprawić imbirem i solą.
Kalmary w chrupiącej panierce z groszkie
Kalmary najpierw moczyć w jajku a następnie obtaczać w mące z bułką.
Kalmary w chrupiącej panierce z groszkie
Smażyć na złoty kolor i wykładać na talerze.

Tagi:

jajko tarta jajka