paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Kalmary z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kalmary smażone w sezamie podane ze smażoną papryką .

Kalmary z papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kalmary z papryką

 

  • kalmary krążki mrożone 25 dag
  • papryka czerwona 3 sztuki
  • cebula czerwona 2 sztuki
  • ocet balsamiczny 120 ml
  • sól do smaku
  • cukier trzcinowy do smaku
  • masło 3 łyżki
  • sezam biały 1/2 szklanki
  • jajko 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Kalmary z papryką
Krążki kalmarów rozmrozić i oprószyć do smaku solą i pieprzem. Jajko roztrzepać i maczać w nim kalmary następnie panierować w sezamie. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Paprykę opłukać i osuszyć pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Cebulę z papryka podsmażyć na roztopionym maśle aż będzie miękka. Paprykę polać octem balsamicznym, doprawić do smaku sola i cukrem. Wymieszać i smażyć jeszcze pod przykryciem na małym ogniu około 2-3 minuty. Na talerze wyłożyć usmażoną paprykę z cebulką a następnie usmażone kalmary..
Kalmary z papryką
Jajko roztrzepać i maczać w nim kalmary następnie panierować w sezamie.
Kalmary z papryką
Smażyć kalmary na złoty kolor z obu stron.
Kalmary z papryką
Cebulę z papryka podsmażyć na roztopionym maśle aż będzie miękka. Paprykę polać octem balsamicznym, doprawić do smaku sola i cukrem.