lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kanapka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wpadłam na genialny pomysł aby zrobić małe piankowe kanapeczki o smaku cytrynowym. Rewelacja nie dość, że szybko się robi to jeszcze ładnie wygląda. Smak trafiony, dzieci zadowolone, a i starsi też.

Kanapka cytrynowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kanapka cytrynowa

Składniki:

  • herbatniki w polewie kakaowej 40 szt

 

 

  • galaretki cytrynowe 2 szt

 

  • woda wrzątek 400 ml

 

 

  • plasterki cytryny do udekorowania kanapeczki

Sposób przygotowania:

Kanapka cytrynowa

Wykonanie:

Formę prostokątną wykładam folią aluminiową i kładę na dno herbatniki kakaowe dosyć szczelnie.

Galaretki rozpuszczam w 400 ml wrzątku i zostawiam do ostygnięcia, dodaje do niej sok z cytryny.


Śmietanę ubijam na sztywno, wlewam ciurkiem chłodnawą galaretkę i mieszam( nie powstają grudki ). Przelewam masę cytrynową na herbatniki, na wierzch kładę następną warstwę herbatników i wstawiam do lodówki do stężenia.


Następnego dnia można śmiało kroić małe kanapeczki.

Kanapka cytrynowa
Formę prostokątną wykładam folią aluminiową i kładę na dno herbatniki kakaowe dosyć szczelnie.
Kanapka cytrynowa
Galaretki rozpuszczam w 400 ml wrzątku i zostawiam do ostygnięcia, dodaje do niej sok z cytryny. Śmietanę ubijam na sztywno, wlewam ciurkiem chłodnawą galaretkę i mieszam( nie powstają grudki ).
Kanapka cytrynowa
Przelewam masę cytrynową na herbatniki, na wierzch kładę następną warstwę herbatników i wstawiam do lodówki do stężenia. Następnego dnia można śmiało kroić małe kanapeczki.