Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Kanapka twarożkowo-jabłkowo-cynamonowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Lekka kanapka z białkiem i błonnikiem rozpuszczalnym (pektyną)

Kanapka twarożkowo-jabłkowo-cynamonowa

Składniki:

Kanapka twarożkowo-jabłkowo-cynamonowa

 

  • 4 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (4x40 g)
  • 2 łyżeczki margaryny miękkiej (10 g)
  • 4 cienkie plastry półtłustego sera białego (80 g)
  • 4 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego 0 lub 0,5% tł. (40 g)
  • 1 starte (ze skórą) na grubej tarce soczyste jabłko (150 g)
  • Szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Kanapka twarożkowo-jabłkowo-cynamonowa

Wymieszaj jogurt ze startym jabłkiem i cynamonem.

Chleb posmaruj cienko margaryną miękką, na każdej kanapce połóż plaster sera białego, na ser połóż jogurt z jabłkiem. Każdą kanapkę posyp cynamonem.


  159 kcal/kromkę.


Zobacz zalecenia dietetyczne dla osób z cukrzycą.