MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Kanapki z pastą jajeczno-kukurydzianą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kanapki z jajkiem i kukurydzą - proste danie na szybkie śniadanie.

Kanapki z pastą jajeczno-kukurydzianą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kanapki z pastą jajeczno-kukurydzianą

 

  • kawałki bagietki
  • jajko
  • 3 łyżki kukurydzy
  • pół łyżki majonezu
  • pół łyżeczki pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Kanapki z pastą jajeczno-kukurydzianą
W garnuszku zagotowujemy wodę i wkładamy jedno jajko. Gotujemy we wrzątku około 5 minut, tak żeby wyszło na twardo. Jajko schładzamy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Do wysokiego naczynia wsypujemy trzy czubate łyżki słodkiej kukurydzy z puszki. Do tego dokładamy pokrojone na pół obrane jajko. Dodajemy pół łyżki majonezu, który nada przyjemną konsystencję paście, pół łyżeczki musztardy, która przełamie łagodny smak jajka i kukurydzy oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem miksujemy blenderem na niezbyt gładką masę. Szczypiorek kroimy drobno, zostawiając kilka źdźbeł do dekoracji i dorzucamy do zblendowanej pasty jajeczno-kukurydzianej. Mieszamy dokładnie. Kawałki bagietki kroimy wzdłuż i smarujemy je pastą. Każdą kanapeczkę dekorujemy niepokrojonym źdźbłem szczypiorku.
Kanapki z pastą jajeczno-kukurydzianą
Do naczynia wsypujemy trzy łyżki kukurydzy
Kanapki z pastą jajeczno-kukurydzianą
Dodajemy jeedno ugotowane i przekrojone jajko
Kanapki z pastą jajeczno-kukurydzianą
Dodajemy przyprawy i blendujemy na niezbyt gładko