joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Kanianki czyli flaczki z kani

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kanianka.Tak bo nazywamy tę zupę często gości na naszym stole w okresie jesiennym.Jest alternatywą dla flaczków wołowych dlatego mogą się nią zajadać wegetarianie.

Kanianki czyli flaczki z kani

Składniki:

Kanianki czyli flaczki z kani

 

  • Kapelusze kani 15 sztuk
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sos grzybowy
  • 1 torebka
  • 1 łyżka mąki
  • pół kostki masła
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • maggi

 

Sposób przygotowania:

Kanianki czyli flaczki z kani
Kapelusze kani oczyszczamy i kroimy w paski.Cebule kroimy w piórka i smażymy na połowie masła. Do podsmażonej cebuli dodajemy marchew i pietruszkę pokrojone w cienką słomkę. Razem podsmażamy.Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Pokrojone kanie oprószamy mąką i smażymy na pozostałym maśle do uzyskania chrupkości. Przekładamy do warzyw. Dodajemy przyprawy oraz rozrobiony w szklance wody sos grzybowy.Całość gotujemy przez 15 min. Podajemy z chlebkiem posmarowanym masłem.