Kantyczka

Ciasta « poprzedni | następny »
patison69 - Przepis na: Kantyczka offline

Kuchcik
Przepisy: 2
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kantyczka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Warstwowa pychotka :) Idealna na świąteczny stół :)


trudność: średne
czas:

Kantyczka - SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 kostki margaryny
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 paczki okrągłych biszkoptów
  • 1 duży słoik dżemu morelowego lub malinowego

Kantyczka - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak a do trzeciej 2 łyżki mąki. Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto makowe, następnie biszkopty, a na nie cienką warstwę dżemu. Na dżem wyłożyć ciasto kakaowe i ponownie biszkopty i dżem. Na wierzch dodajemy ciasto białe. Piec w temperaturze 180 stopni do czasu, aż się zarumieni. Upieczone ciasto polać do wolną polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Ja tym razem użyłam cukru pudru z dodatkiem kakao :) Życzę wszystkim smacznego! :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kantyczka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Kruche ciasto z orzechową polewą Makowo - śmietankowa rolada Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą
Jabłecznik z serem Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami Piernik z orzechami i rodzynkami
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane