patison69

patison69

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Kantyczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Warstwowa pychotka :) Idealna na świąteczny stół :)

Kantyczka

Składniki:

Kantyczka

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 kostki margaryny
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 paczki okrągłych biszkoptów
  • 1 duży słoik dżemu morelowego lub malinowego

Sposób przygotowania:

Kantyczka
Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak a do trzeciej 2 łyżki mąki. Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto makowe, następnie biszkopty, a na nie cienką warstwę dżemu. Na dżem wyłożyć ciasto kakaowe i ponownie biszkopty i dżem. Na wierzch dodajemy ciasto białe. Piec w temperaturze 180 stopni do czasu, aż się zarumieni. Upieczone ciasto polać do wolną polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Ja tym razem użyłam cukru pudru z dodatkiem kakao :) Życzę wszystkim smacznego! :)