mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Kapatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna domowa karpatka :)

Kapatka

Składniki:

Kapatka

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • Krem:
  • budyń śmietankowy duży
  • 1/2 litra mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kapatka
Szklankę wody zagotować z margaryną stopniowo dodawać mąkę , cały czas mieszając , aż powstanie ciasto które odkleja się od garnka , ostudzić . Po wystudzeniu dodawać po 1 jajko i cały czas miksować . Podzielić na dwie części , Ja robiłam w tortownicy dobrze wysmarowanej tłuszczem . Bardzo cienką warstwę wyłożyć na spód . Piec w temp : 170 C około 20 minut , tak samo zrobić z drugą połową ciasta. Krem : budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Masło ucierać z cukrem pudrem dodać żółtka i po łyżce budyniu cały czas ucierając . Upieczone blaty ciasta przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem .