OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Kapuściany garnek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

propozycja obiadowa, idealna do przygotowania dzień wcześniej- jeśli wiesz, że nie będzie czasu gotować obiadu

Kapuściany garnek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuściany garnek

 

  • 2 czerwone cebule
  • 200g kiełbasy (u mnie była to toruńska pieczona)
  • 300g filetu z kurczaka
  • 1łyżeczka: przyprawy złocistej i staropolskiej do kurczaka, tymianku, majeranku
  • sól
  • olej
  • 2 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 500g ziemniaków
  • 1,200kg kapusty białej
  • 500ml wody
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku i majeranku
  • 3łyzeczki mąki

Sposób przygotowania:

Kapuściany garnek
Filet oczyścić, opłukać i pociąć na kawałki. Obsypać przyprawami, posolić , wymieszać i odstawić na ok. 1h. Kiełbasę pokroić także na małe kawałki. Cebulę pokrojoną w półplasterki poddusić na oleju. Wsypać kiełbasę i kurczaka. Wymieszać i dusić pod przykryciem. Po ok. 10-15 min wrzucić pomidory pokrojone w łódeczki, przykryć. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do garnka. Kapustę zszatkować, dodać do całości wraz z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Obsypać pietruszką. Dokładnie mieszać co jakiś czas. Gdy kapusta zacznie 'opadać' zalać wszystko wodą i zagotować. Dodać zioła. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Na końcu całość zagęścić mąką zmieszaną z odrobiną wody. Pogotować jeszcze chwilę.
Kapuściany garnek
kapuściany garnek, szybki i łatwy do przygotowania
Kapuściany garnek
na cebuli podsmazamy mięso, kielbasę i warzywa
Kapuściany garnek
dusimy pod przykryciem do miękkości wszystkich skladnikow
Kapuściany garnek
obsypujemy pietruszką i ziołami, by wydobyć jak najlepszy smak