BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kapuśniaczek po mojemu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszny kapuśniaczek z kiszonej kapusty. Zupka jest syta i bardzo smaczna. Jest szybka w przygotowaniu.

Kapuśniaczek po mojemu

Składniki:

Kapuśniaczek po mojemu

 

  • marchewka 1 szt,
  • pietruszka korzeń 1 szt,
  • kawałek selera 1/4 szt,
  • cebula 1 szt,
  • koperek 1/2 pęczka
  • ziemniaki 4 - 5 szt
  • skrzydełka 3 szt,
  • szyja indycza,1 szt
  • kawałek boczku wędzonego około 150 g,
  • kapusta kiszona 500 g,
  • woda zimna około 2,5 l,
  • majeranek szczypta,
  • sól ,pieprz do smaku,
  • ziele angielskie 3 - 4 ziarenka,
  • liście laurowe 1 - 2 szt,
  • mąka 3 łyżki ,
  • pól kostki masła lub margaryny,

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek po mojemu
Do garnka wkładam oczyszczone i umyte skrzydełka, szyje indyczą, kawałeczek boczku wędzonego zalewam zimną wodą, dodając ziele angielskie liście laurowe oraz obrane jarzyny.

Całość doprowadzam do zagotowania, gotuje około 30 - 40 min.

Wyciągam jarzyny boczek i skrzydełka, jarzyny gniotę widelcem, mięso obieram, boczek kroje w kostkę wszystko wkładam ponownie do garnka. Kiełbasę kroje i podsmażam do kiełbasy dodaje pokrojoną cebule jeszcze lekko przesmażamy i dodajemy do zupy łącznie z pokrojoną kapustą kiszoną gotuje do miękkości kapusty.

W oddzielnym garnku gotuje obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy są prawie miękkie odcedzam i dodaje je do zupy. Zupę doprawiam pieprzem solą odrobiną majeranku i przyprawą uniwersalną.

Na koniec robię zasmażkę z tłuszczu , mąki i zagęszczam zupę. Dodaje pokrojony koperek jeszcze chwilkę gotuje i gotowe.

Do zupy można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego.