reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kapuśniaczek z brukselki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

bo właściwie czemu nie z brukselki, jeżeli robimy ze słodkiej kapusty?

Kapuśniaczek z brukselki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kapuśniaczek z brukselki

 

  • 300 g żeberek wędzonych lub wędzonych kości

 

  • 1 cebula

 

 

 

  • 1 małą marchewka

 

 

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • 2 litry wody

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek z brukselki
Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz- gotujemy wywar około 15 minut. Oczyszczoną brukselkę kroimy na ćwiartki, ziemniaki w kostkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę szklimy na łyżce masła, dodajemy pokrojona w plasterki marchewkę i brukselkę-jeszcze podsmażamy przez około 5 minut. Odcedzamy wywar, dodajemy warzywa i gotujemy 10 minut BEZ PRZYKRYCIA na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy. Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką i można dodać mięsko obrane z żeberek:) Smacznego!!
Kapuśniaczek z brukselki
Zdjęcie głównedzisiaj nie miałam pomysłu na zupkę i tak powstał taki przepis:)

Tagi:

brukselka