ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

kapuśniaczek z kapusty kiszonej ala gino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

bardzo smaczna i pożywna zupka mojego przepisu lubię kwaśne zupki :)

kapuśniaczek z kapusty kiszonej ala gino

Składniki:

kapuśniaczek z kapusty kiszonej ala gino

 

 

Sposób przygotowania:

kapuśniaczek z kapusty kiszonej ala gino
Mięso myjemy i kroimy w małe kawałki (2-2,5 cm kosteczkę ),prószymy papryką czerwoną,oraz kostką rosołową wołową i wrzucamy na patelnie z łyżką smalcu na średnim ogniu smażymy dodając rozgnieciony czosnek,smażymy do puki mięsko się ładnie nie zacznie rumienić.Miedzy czasie kroimy kapustę kiszoną (nie wyciskamy soku) na drobno,marchew,pietruszkę i seler z ścieramy na tarce z dużymi oczkami i wszystko dajemy do średniego garnka około 2-3 litry dolewamy wodę i dodajemy usmażone mięsko z patelni liść laurowy,szczyptę kminku,ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu około 1-1,5 h aż mięsko zacznie nam się rozpadać w ustach.W tym czasie obieramy ziemniaczki myjemy i kroimy w drobną kostkę podobnie jak mięso i jak mięsko wrzucamy na patelnię z resztą smalcu i na małym ogniu smażymy dodając szczyptę gałki muszkatołowej smażymy aż zaczną się rumienić cały czas mieszając.Tak upieczone ziemniaczki dosypujemy do zupki i jeszcze gotujemy około 25minut dodając sól i pieprz do smaku jeżeli ktoś lubi bardzo kwaśny zawsze może wcześniej dodać soku z kapusty pod który nam jeszcze został lub 2-3 łyżki octu jabłkowego.Możemy dodać sobie jak Ukraińcy w salaterce łyżkę kwaśnej śmietany lub majonezu ale to jak ktoś lubi takie rzeczy.Podajemy z ciemnym pieczywem.ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO :)