Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kapuśniaczek z ,,odłożonej ,, jarzynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Robiłam ,,Młodą kapustkę na maśle - zasmażaną ,,.Odłożyłam jej trochę i zamroziłam ( bo po prostu było jej za dużo na nas).Od razu pomyślałam o tym , że mogę spróbować wykorzystać ją w nietypowy sposób - jako bazę na kapuśniaczek.

Kapuśniaczek z ,,odłożonej ,, jarzynki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniaczek z ,,odłożonej ,, jarzynki

 

  • 1 szklanka duszonej na maśle ( zrumienionym) zasmażanej młodej kapusty z koprem
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1/2 marchewki
  • 1,5 łyżki prażonej cebuli
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • sok z cytryny do smaku
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • sól do smaku
  • 1/3 szklanki usiekanego koperku
  • 2 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego ( baza na zupy - ostatecznie z kostki)

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek z ,,odłożonej ,, jarzynki
Uszykować uduszoną jarzynkę z kapusty z koperkiem tzn. jeśli była zamrożona - rozmrozić. Obrać , umyć i pokroić w kostkę ziemniaki. Obrać, umyć i pokroić w plasterki marchew ( ja wycinam z niej kwiatki). Zalać w garnku ziemniaki , marchew , cebulę , liść laurowy , ziele angielskie i kminek wywarem warzywnym ( mięsnym) i gotować 15 minut. Do garnka włożyć duszoną kapustę i wsypać połowę kopru. Wymieszać i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić sokiem z cytryny , maggi , pieprzem . Podawać posypując resztą usiekanego kopru. * Moim zdaniem inna kapustka duszona z koperkiem też się na taką zupę nadaje.
Kapuśniaczek z ,,odłożonej ,, jarzynki
Rozmrozić jarzynkę ( kapusta duszona z koperkiem)
Kapuśniaczek z ,,odłożonej ,, jarzynki
Obrać -umyć i pokroić marchewkę ( ja wycinam ją ozdobnie )
Kapuśniaczek z ,,odłożonej ,, jarzynki
Obrać -umyć i pokroić w grubszą kostkę ziemniaki
Kapuśniaczek z ,,odłożonej ,, jarzynki
Zalać ziemniaki i marchew wywarem - dodać przyprawy i gotować - potem dołożyć jarzynkę i koper- doprawić do smaku

Tagi:

zupa