mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Kapuśniaczek z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Urozmaicona wersja kapuśniaczku

Kapuśniaczek z pulpecikami

Składniki:

Kapuśniaczek z pulpecikami

 

  • 1 główka kapusty,
  • po kilka sztuk: cebuli, marchwi i pietruszki,
  • 30 dag mielonego mięsa,
  • 1 kromka bułki,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 2 łyżki mąki,
  • odrobinę pietruszki i kopru,
  • 3 pomidory,
  • 1 łyżka przyprawy do zup w płynie,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek z pulpecikami
Kapustę poszatkować. Pozostałe warzywa pokroić. Wszystko zalewamy ok. 2 litrami wrzącej wody, solimy i gotujemy. Mięso mielone wyrabiamy z dodatkiem namoczonej i odsączonej bułki, jajkami, zieleniną. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Następnie formujemy niewielkie pulpety i wrzucamy do gotującego się kapuśniaczku. Mąkę na sucho lekko zrumienić i wymieszać z tłuszczem po czym podprawić kapuśniaczek. Do smaku dodajemy przyprawę do zup, dodajemy zieleninę i obrane ze skórki a następnie drobno pokrojone pomidory. Zupę podajemy z ziemniakami lub chlebem.