asika64

asika64

Kucharz
[Przepisów: 19]

Kapuśniaczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

kapusta w cieście drożdżowym

Kapuśniaczki

Składniki:

Kapuśniaczki

 

  • 2 szklanki maka
  • woda gorąca (konsystencja ciasta jak na ciasto drożdżowe)
  • 1jajko
  • 2,5dag drożdże
  • 1kg kapusta kiszona
  • 2 cebule
  • 10dag grzybki (mogą być pieczarki)
  • sol,pieprz,maggi
  • olej

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczki
wrzucic make do miski,dolozyc 1 cale jajko,szczypte soli,2,5 dag drozdzy ,wlewac goraca wode,mieszajac lyzka ,nastepnie ugniesc ciasto,konsystencja ciasta ma byc taka jak na ciasto drozdzowe. ,Poszatkowac kapuste nozem,cebule pokrajac w kostke,grzybki pokrajac na drobno Wlac olej na patelnie,podgrzac ,wrzucic cebule,zeszklic,dolozyc grzybki ,chwile podsmazyc,dodac kapuste ,zalac odrobina wody ,przykryc ,dusic 5 min,nastepnie przyprawic ,sola ,pieprzem i maggi,ostudzic. ciasto rozwalkowac,pokrajac w kwadraty,w srodek kwadratu wrzucic kapuste,zawinac jak rogalik,ulozyc na blasze do pieczenia,zostawic na 10 min,nastepnie piec w piekarniku na zloty kolor.Smacznego

Nastawiasz piekarnik na temperature 120 stopni i patrzysz na kolor ciasta ,musi lekko sie zarumienic:)