szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego sa łatwe do przygotowania. Sprawdzają się jako przekąska lub dodatek do barszczu.

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g kapusty kiszonej z marchewką
  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie jeśli jest za kwaśna i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy liście laurowe i ziele i podlewamy wodą. Gotujemy aż kapusta będzie miękka od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą aby się nie przypaliła. Kapustę lekko studzimy i siekamy drobno, wyciagamy ziele angielskie i listki. Ciasto francuskie dzielimy na 2 równe części. Na jednej z nich układamy w odstępach porcje kapusty. Całość przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i przecinamy między porcjami kapusty. Brzegi łączymy dociskając widelcem. Całość smarujemy żółtkiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20-25 minut.
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Kapustę gotujemy do miękkości podlewając niewielką ilością wody
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Na jednym kawałku ciasta rozkładamy w odstepach kapustę
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i przecinamy pomiędzy kapustą
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
smarujemy żółtkiem i pieczemy ok 20 minut