Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczna przekąska czyli kapuśniaczek z grzybami.

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1,5kg kapsty kiszonej
  • 400g grzybów leśnych
  • 2 cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • żółtko

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Grzyby ugotować w małej ilości wody, ostudzić i 1/2 zmielić w maszynce do mięsa. Resztę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę podsmażyć na patelni. Kapustę kiszoną posiekać i podgotować kilka minut w wodzie, aby zmiękła, odsączyć z wody. Kapustę, mielone i pokrojone grzyby dodać do miski, dołożyć cebulę i czosnek. Doprawić obficie solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto odpakować, boki ciasta ponacinać ukośnie (szerokość pasków mniej więcej 2 cm). Środek powinien stanowić 1/3 szerokości ciasta. Na cieście ułożyć porcję farszu, spłaszczyć lekko. Paski ciasta przekładać na przemian tworząc warkocz. Dół i górę ciasta podwinąć. Posmarować wierzch żółtkiem. Piec w 200st. C do zrumienienia się ciasta ok. 25 min. Po ostudzeniu kroić na małe porcje.
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Ciasto naciąć po bokach w paseczki.......
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Na cieście ułożyć farsz kapuściano-grzybowy.
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Paski ciasta nakładać na siebie, aby tworzyły warkocz.
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Wierzch posmarować żółtkiem, włożyć do piekarnika.