Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kapuśniaczki z grzybami wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kapuśniaczki z dodatkiem suszonych grzybów.

Kapuśniaczki z grzybami wg Triss Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapuśniaczki z grzybami wg Triss

 

  • opakowania ciasta francuskiego
  • niecały 1kg kapusty kiszonej
  • spora garść suszonych grzybów (u mnie mieszanka prawdziwków, podgrzybków)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • ok. 3-4 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka oregano
  • żółtko do posmarowania ciasta

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczki z grzybami wg Triss
Grzyby namoczyć całą noc, następnie ugotować. Grzyby po ugotowaniu pokroić w kostkę (wodę można użyć do zupy grzybowej). Cebulę i czosnek pokroić w kostkę podsmażyć na patelni. Kapustę kiszoną posiekać i podgotować kilkanaście minut w wodzie, aby zmiękła, odsączyć z wody. Kapustę, pokrojone grzyby dodać do miski, dołożyć cebulę i czosnek. Doprawić obficie solą i pieprzem, dodać jajko, oraz bułkę tartą, wymieszać. Ciasto odpakować, przeciąć na pół, aby powstały dwa prostokąty. Na cieście ułożyć porcję farszu, spłaszczyć lekko i uformować wałek. Przykryć farsz wystającymi kawałkami ciasta , zlepić je na środku. Zlepić końce ciasta i odwrócić wałek łączeniem do dołu. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać oregano. Piec w 200st. C do zrumienienia się ciasta ok. 25 min.
Kapuśniaczki z grzybami wg Triss
Kapustę wymieszać z grzybami i doprawić.
Kapuśniaczki z grzybami wg Triss
Farsz zawinąć w ciasto francuskie i posmarować żółtkiem.