wilcza5

wilcza5

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

kapuśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny kapuśniaczek kwaśny i zdrowy;-)

kapuśniak

Składniki:

kapuśniak

 

  • 40 dkg kapusty kiszonej
  • 20 dkg kości wieprzowych
  • włoszczyzna
  • 1,5 litra wody
  • cebula
  • 5 dkg słoniny
  • mąka
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

kapuśniak
Kości dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka.
Zalewamy wodą.Po godzineie gotowania dorzucamy włoszczyznę, przyprawy i gotujemy 40 minut.
Kapustę drobno kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem.Czekamy aż się zagotuje.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną słoninę, póżniej cubulę i kiedy cebulka się podsmaży dodajemy mąke i lekko ja brązowimy.Zalewamy następnie wszystko zimną wodą i mieszamy zasmażkę.
Do podgotowanej kapusty dodajemy zasmażkę i wywar z kości i włoszczyzny.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami sosbno ugotowanymi.