sylwiach

sylwiach

Szef Kuchni
[Przepisów: 79]

Kapuśniak bez mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kapuśniak ugotowany na kiszonej kapuście .

Kapuśniak bez mięsa

Składniki:

Kapuśniak bez mięsa

 

  • 500 gram kwaszonej kapusty

 

 

  • 1 duża/2 małe marchewki

 

  • mała pietruszka

 

  • duża cebula

 

 

 

 

  • pół łyżeczki oregano Kamis

 

  • 1,5 litra wywaru mięsnego

 

 

  • świeża natka pieptruszki

 

 

  • świeżo zmielony pieprz do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak bez mięsa
Kapustę siekamy nożem na desce do krojenia kilka razy i przelewamy letnią wodą.Przekładamy do garnka zalewamy wodą,tak aby ją zakryła.Zagotowujemy i gotujemy około 15 minut.Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na łyżce masła.Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i w słupki pietruszkę.Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w kostkę i wrzucamy do warzyw na patelni.Wlewamy 2 łyżki oliwy,przykrywamy pokrywką i chwilę smażymy.Do garnka przekładamy podsmażone warzywa i odsączoną kapustę,dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,liść laurowy i ziele angielskie.Zalewamy wywarem i gotujemy aż ziemniaki zmiekną.Na koniec, na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę.Zrumieniamy zasmażkę na brązowo po czym dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Wsypujemy otarte wewnątrz dłoni suszone oregano i kurkumę. Podajemy zupę posypaną posiekaną natką pietuszki.

Tagi:

mięsa danie