Strona główna Kapuśniak dietetyczny

Kapuśniak dietetyczny

Editha - Przepis na: Kapuśniak dietetyczny offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 244
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Kapuśniak dietetyczny
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Wspaniale rozgrzewa, kiedy na dworze mróz...


trudność: łatwe
czas:

Kapuśniak dietetyczny - SKŁADNIKI:

  • 2 udka z kurczaka (bez skóry)
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 1,5 cebula
  • por ok 12 cm
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • 2 liście laurowe
  • bulion warzywny (ew kostki warzywne)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy

Kapuśniak dietetyczny - PRZYGOTOWANIE:

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przelewamy ją zimną wodą, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Udka myjemy i układamy wraz z kapustą. Dodajemy liście laurowe , zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem ok 40 min, aż kapusta zmięknie. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę,marchew w plasterki. Pietruszkę, seler i por zostawiamy w całości. Wrzucamy do garnka (bez 0,5 cebuli), zalewamy bulionem (ja użyłam kostek warzywnych) i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy kapusta jest już miękka, wyciągamy z garnka udka, obieramy mięsko od kości i wrzucamy spowrotem do garnka (oczywiście kości nie wrzucamy:)))) Naszą "zupkę warzywną" dodajemy również. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, oraz przecierem pomidorowym. 0,5 cebuli kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie. Dodajemy do zupki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kapuśniak dietetyczny  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapuściane
Zupa kapuściana z ziemniakami Wielowarzywna z pieczonych wawrzyw Dietetyczna zupa kapuściana
 Kapuśniak z białej kapusty ze świeżymi pomidorami Jarski kapuśniak Jarski kapuśniak z soczewicą
Tłuściutki kapuśniaczek Zupa z kalafiora i kapusty Kapuśniak wg Gosi
Kapuśniak Eli z młodej kapusty Zupa z młodej kapusty Zupa warzywna wg Gosi

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane