Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kapuśniak inaczej 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kapuśniak z kapusty pekińskiej z dodatkiem piersi z kurczaka i pieczarek.

Kapuśniak inaczej 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak inaczej 5

 

  • 2 średnie marchewki
  • ok. 50 g pora
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 1/2 cebuli
  • 3-4 łyżki oleju
  • 3 duże pieczarki
  • 2,5 litra bulionu drobiowego
  • 40 dkg ziemniaków
  • 1/3 średniej główki kapusty pekińskiej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka

Sposób przygotowania:

Kapuśniak inaczej 5
Marchewki i seler obrać. Marchewki pokroić w półplasterki. Por oczyścić z piasku, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Dodać do niej marchewki, seler i por. Pieczarki pokroić w półplasterki, wrzucić do garnka. Wymieszać, smażyć razem ok. 2 minuty, co chwilę mieszając. Wlać bulion, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Mięso również pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę poszatkować. Do zupy dodać ziemniaki, kapustę i mięso. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku solą lub przyprawą uniwersalną.
Kapuśniak inaczej 5
Obrane i pokrojone marchewki i seler i oczyszczony pokrojony por.
Kapuśniak inaczej 5
Warzywa dodane razem z pieczarkami do zeszklonej cebuli.
Kapuśniak inaczej 5
Bulion drobiowy wlany do garnka z warzywami i pieczarkami.
Kapuśniak inaczej 5
Ziemniaki kapusta i pierś z kurczaka dodane do zupy.