WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kapuśniak na kurczaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kwaśna, rozgrzewająca zimą zupa z kiszonej kapusty. Smaczna i aromatyczna, gotowana na kurczaku zagrodowym.

Kapuśniak na kurczaku

Składniki:

Kapuśniak na kurczaku

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na kurczaku

Mięso

Kapuśniak na kurczaku
Do zupy najlepiej wziąć kurczaka zagrodowego.

Mięso z kurczaka porcjujemy na mniejsze kawałki, myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumy.

Warzywa

Kapuśniak na kurczaku
Do gotującego się mięsa dodajemy warzywa.

Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy. Ziemniaki kroimy w kawałki, a marchew z i pietruszkę ścieramy na grubej tarce. Dodajemy do zupy. Solimy lekko i gotujemy na wolnym ogniu.

Cebula

Kapuśniak na kurczaku
Cebulkę podsmażamy nie dopuszczając do zrumienienia.

Obraną cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, lekko solimy i podsmażamy, by się nie zrumieniła za mocno. Dodajemy do zupy.

Kapusta

Kapuśniak na kurczaku
Najlepiej wybrać jasną, ładnie ukiszoną kapustę.

Odciśniętą kiszoną kapustę kroimy w mniejsze kawałki i gdy warzywa i mięso w zupie będzie już prawie miękkie, dodajemy kapustę. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż zmięknie. Doprawiamy do smaku. Na koniec zupę zabielamy słodką śmietaną.