Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kapuśniak na ogonach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kto jeszcze kupuje ogony ? A kapuśniak na nich kto gotuje ? Spróbujcie - warto .

Kapuśniak na ogonach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak na ogonach

 

  • 50 dag wieprzowych ogonów ( normalnie to by był 1 ale mnie się trafiły maluchy )
  • kawałek żeberka lub skórki z wędzonki ( ja miałam skórkę od wędzonki bamberskiej )
  • 1/2 kg kiszonej kapusty ( dobrej - najlepiej domowej - nie kwaśnej )
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 duża marchew ( lub więcej jeśli w kapuście było mało marchewki )
  • kawałek selera
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek białej części pora
  • 2 łyżki kminku w ziarnach
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • przyprawa do zup ( ja używam kostki bulionu warzywnego Knorra ale każdy daje to co lubi )
  • szczypta cukru
  • 2 małe listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • grubo mielony pieprz czarny
  • 2 listki maggi ogrodowego ( może być suszone lub mrożone )

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na ogonach
Oczyszczone ogony porąbać na kawałki .Umytą marchew i ziemniakii pokroić . Resztę warzyw obrać , umyć i utrzeć na tarce jarzynowej .Por pokroić w pół plasterki. Do garnka włożyć mięso ( ogony i skóry ) , warzywa , pokrojoną kapustę , prażoną cebulkę i przyprawy. Wlać 8 szklanek wody i gotować 2 godziny na małym gazie .Powinno sie zgotować o połowę . Wyjąć ogony i skórę . I albo zjeść na gorąco z pieczywem i musztardą - albo obrać mięso ( powinno odpadać od kości ) i wrzucić od razu do zupy ( mięso chude dzielimy na kawałki a tłuszczyki rozcieramy jak do galarety ). Tym którzy mają awersję do tłuszczyków podpowiadam , że ogony są równie smaczne jak smaczne jak z golonki .Ale jeśli nie tolerujecie odłóżcie . Doprawić do smaku przyprawą do zup , pieprzem , cukrem . Zimowa wersja tego kapuśniaku zaprawiana była jeszcze u mnie w domu zasmażką . W trzaskające mrozy taki syty , gorący kapuśniak stawiał na nogi . Gęste zupy powinno się ugotować na tyle wcześnie ( lub dzień wcześniej ) by można było je odstawić na 2 godziny i ponownie podgrzać przed podaniem . Nie wiem co to jest ale się sprawdza .Nie wierzcie w zupy gotowane 30 minut - to nawet nie jest wywar ( chyba że kremowe z sezonowych warzyw ) .Zupa potrzebuje czasu - dopiero wtedy jest smaczna . Gotujcie poprzedniego dnia wieczorem a będą super .
Kapuśniak na ogonach
Oczyszczone ogony wieprzowe porąbać na kawałki tak by łatwo się je wkładało do garnka
Kapuśniak na ogonach
Kiszoną kapustę o odpowiedniej kwaśności pokroić tak by potem było łatwiej jeść zupę
Kapuśniak na ogonach
Umieścić w garnku ogony , skóry z wędzonki , ziemniaki , kapustę , warzywa , cebulkę i przyprawy-zalac wodą
Kapuśniak na ogonach
Miękkie ogony i skóry wyjąć z zupy i albo pozostawic do obgryzania albo obrać i dodać do zupy