Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kapuśniak na rumianych żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najpierw robiłam gołąbki. Potem obgotowałam kapustę która została i zamroziłam ją. A dziś będzie z tego kapuśniak na żeberkach

Kapuśniak na rumianych żeberkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak na rumianych żeberkach

 

  • 30 dag żeberek ( końcówka paska)
  • środek kapusty po robieniu gołąbków
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1/8 selera
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • kilka listków maggi ogrodowego ( świeże lub suszone )
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)
  • 1 szklanka wywaru z gotowania kapusty
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
  • maggi w płynie do smaku
  • 3 łyżki natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na rumianych żeberkach

Żeberka ( umyte i osuszone)Pokroić na kawałki ( z jedną kostką ).


Kapustę pozostałą od gołąbków pokroić. Zalać wodą tak by ją przykryła i obgotować ( ok. 20 minut).Odcedzić zostawiając 1 szklankę wywaru.


Utrzeć na tarce jarzynowej pietruszkę i seler.


Obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę ziemniaki.


Na patelni rozgrzać olej. Włożyć żeberka , liście laurowe , ziela angielskie i kminek. Smażyć na rumiano z obu stron. Dorzucić utarte warzywa i mieszając podsmażyć aż zmiękną i lekko się zrumienią ( zrobi się karmel). Przełożyć do garnka. Dołożyć liście lubczyku, prażoną cebulkę, kapustę.


 Dorzucić ziemniaki.


Zalać bulionem i wywarem z gotowania kapusty. Gotować ponad godzinę aż żeberka będą bardzo miękkie.


Wyłowić liście lubczyku, liście laurowe i ziela angielskie- wyrzucić.


Mięso wyjąć z zupy i odłożyć ( na gorąco usunąć kostki).


Doprawić zupę do smaku dodając koncentrat ,mielony pieprz i maggi.



Podawać posypaną usiekana natka pietruszki.


Można żeberka po wyluzowaniu kostek włożyć ponownie do zupy , a można zrobić z nich 2 danie ( miałam 6 kawałków żeberek to 2 wsadziłam w 2 porcje zupy, a resztę zostawiłam na drugi obiad).




* po usiekaniu i obgotowaniu 3 szklanki + 1 szklanka wywaru z gotowania kapusty
Kapuśniak na rumianych żeberkach
Żeberka i warzywa zrumienić na odrobinie oleju
Kapuśniak na rumianych żeberkach
Zalać bulionem -dodać przyprawy i gotować do miękkości żeberek
Kapuśniak na rumianych żeberkach
Miękkie żeberka wyjąć z zupy i wyluzować z nich kości
Kapuśniak na rumianych żeberkach
Doprawic do smaku koncentratem-pieprzem i maggi