Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kapuśniak na wędzonych kościach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna zupa z kiszonej kapusty ugotowana na wywarze z wędzonych kości schabowych... Syta i rozgrzewająca.

Kapuśniak na wędzonych kościach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak na wędzonych kościach

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na wędzonych kościach
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać 2,5 l wody, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20-30 minut. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Warzywa dodać do wywaru. Dodać też trochę soli, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy, gotować do miękkości wszystkich warzyw. Kapustę pokroić na krótsze kawałki. Dodać ją do zupy, jeszcze chwilę pogotować. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Kapuśniak na wędzonych kościach
Wędzone kości umyte przełożone do garnka i zalane wodą.
Kapuśniak na wędzonych kościach
Oczyszczone obrane i pokrojone na małe kawałki warzywa.
Kapuśniak na wędzonych kościach
Przygotowane warzywa dodane do gotującego się wywaru.
Kapuśniak na wędzonych kościach
Pokrojona na krótsze kawałki kapusta dodana do gotującej się zupy.