SUPERPRZEPIS

Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami

  • dża
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Taki kapuśniak pamiętam z dzieciństwa. Podawany z ziemniaczanym puree.

Składniki:

Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami
Żeberka zalewam 2 litrami wody, dodaję liść laurowy i ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia i gotuję ½ godziny. Następnie dokładam włoszczyznę, a po 10 minutach odciśniętą kapustę. Gotuję do miękkości. Cebulę kroję w kosteczkę, boczek tnę w paseczki i podsmażam na kapce oleju. Gdy boczek się lekko wytopi zasypuję mąką i mieszam. Taką zasmażkę dodaję do zupy, zagotowuję. Na koniec dodaję koncentrat i doprawiam. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków wlewam mleko, podgrzewam, dodaję masło i ugniatam na piure. Ziemniaki podaję na osobnym talerzyku. Przed podaniem posypuję wszystko koperkiem.
Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami
W pierwszej kolejności gotuję zeberka z przyprawami, dodaje włośzczyznę...
Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami
i dobrą kapuste kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna należy ją dobrze odcisnąć z soku)
Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami
Zasmażka do zupy z cebuli, boczku i mąki.
Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami
Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy dla podkręcenia smaku i ładnego koloru:-)