Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kapuśniak po gołąbkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wczoraj gołąbki - dziś kapuśniak ( a jeszcze zamroziłam kapusty na jarzynkę lub bigos ).

Kapuśniak po gołąbkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak po gołąbkach

 

  • 30 dag wołowiny rosołowej ( szponder )
  • 1/12 białej kapusty ( po obgotowaniu 2 miseczki objętości 2 szklanek )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera ( może być gałązka liści selera )
  • kilka listków maggi ogrodowego ( świeże lub suszone )
  • 1/4 pora
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak po gołąbkach
Jeśli używamy kapusty która pozostała przy okazji robienia gołąbków to jest ona wcześniej parzona ,siekana i obgotowywana przez 30 minut ( jeśli bierzemy kapustę świeżą to po prostu trzeba ją pokroić ). W garnku układamy wołowinę i oczyszczone warzywa . Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę . Do garnka z mięsem i warzywami dodać ziemniaki i kapustę ( obgotowaną lub surową lekko ugniecioną ) , liść laurowy, ziela angielskie , szczyptę soli , kminek. Zalać wodą i gotować na małym gazie 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa ( zostawić ozdobnie pokrojoną marchewkę ). Doprawić do smaku . * warzywa z zupy i mięso obrane ze szpondra użyć na farsz np. do pierogów lub krokietów , lub warzywa na sałatkę , a mięso do bigosu.
Kapuśniak po gołąbkach
Ułozyc w garnku wołowinę i warzywa obrane i umyte
Kapuśniak po gołąbkach
Dorzucić obgotowaną kapustę pozostała od robienia gołąbków
Kapuśniak po gołąbkach
Dołożyc pokrojone w kostkę ziemniaki- zalac wodą i gotować
Kapuśniak po gołąbkach
Wyjąć z kapuśniaku mieso i warzywa- doprawić do smaku

Tagi:

wołowina