LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kapuśniak podlaski z kaszą jęczmienną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Syta, rozgrzewająca zupa.

Kapuśniak podlaski z kaszą jęczmienną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak podlaski z kaszą jęczmienną

 

  • porcja rosołowa z indyka (żeberka lub inne mięso) 1
  • kapusta kiszona 1kg
  • kasza jęczmienna 1/3 szklanki
  • słonina 6dkg
  • cebula 1
  • sól, ziele angielskie, kminek (lub nasiona kopru), gałka muszkatałowa

Sposób przygotowania:

Kapuśniak podlaski z kaszą jęczmienną
Umyte mięso podgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kaszy. Dokładamy poszatkowaną kiszoną kapustę, ziele angielskie i liśc laurowy, gotujemy. Słoninkę kroimy w kostkę, topimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy. Skwarkami z cebulą okraszamy zupę. Dodajemy kminek i gałkę. Gotujemy. Wyjmujemy mięso, obieramy od kości, drobno kroimy i dodajemy do kapuśniaku. Podajemy z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.
Kapuśniak podlaski z kaszą jęczmienną
Gotowanie mięsa w osolonej wodzie z kaszą jęczmienną.
Kapuśniak podlaski z kaszą jęczmienną
Dodanie kapusty kiszonej do gotowanego mięsa z kaszą.
Kapuśniak podlaski z kaszą jęczmienną
Okraszenie kapuśniaku skwarkami z cebulą.
Kapuśniak podlaski z kaszą jęczmienną
Dodanie do kapuśniaku mięsa obranego z kości.