Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny kapuśniaczek z młodej kapusty ugotowany na kości schabowej, z dodatkiem liści botwinki i musu z upieczonej czerwonej papryki...

Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki

Składniki:

Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki

 

  • 2 małe czerwone papryki
  • 50 dkg kości od schabu
  • 2 l wody
  • 1 mały liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 małe młode marchewki
  • ok. 10 cm kawałek pora
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 30 dkg ziemniaków
  • 1/2 pęczka botwinki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki

Etap 1

Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki
Przekrojone pozbawione nasion upieczone ostudzone papryki.

Papryki przekroić na pół, pozbawić nasion, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec 20 minut w 200 stopniach, ostudzić i obrać.

Etap 2

Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki
Upieczone i obrane papryki zmiksowane blenderem.

Upieczoną paprykę zmiksować blenderem.

Etap 3

Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki
Umyta i przełożona do garnka schabowa kość zalana wodą.

Kość od schabu umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie, zagotować, zebrać szumowiny. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

Etap 4

Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki
Marchewki seler i por oczyszczone i rozdrobnione.

Marchewki oskrobać, umyć, pokroić w plasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić.

Etap 5

Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki

Przygotowane warzywa dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut.

Etap 6

Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę i botwinkę (użyłam samych liści i łodyg) poszatkować.

Etap 7

Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki

Ziemniaki, kapustę i botwinkę dodać do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Etap 8

Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki

Na koniec do zupy dodać mus z pieczonej papryki, ponownie doprowadzić do wrzenia.

Etap 9

Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki

Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.