rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Kapuśniak z bulwami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zupy kuchni kaszubskiej łączy ze sobą prostota w składnikach. Wszystkie są zazwyczaj dostępne w każdym gospodarstwie i śmiało mogą posłużyć każdej gospodyni do ugotowania tego posiłku. Kapuśniak najczęściej podaje się z bulwami- czyli ziemniakami.

Kapuśniak z bulwami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapuśniak z bulwami

 

  • ok 750g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 listki laurowe
  • ok 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek
  • 40 dkg boczku wędzonego
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • pieprz do smaku
  • 1 opakowanie mrożonki "Kapuśniak z kiszonej kapusty" Hortexa
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 kostka rosołowa o smaku wędzonych żeberek

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z bulwami
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wraz z pokrojoną drobno marchewką i całą pietruszką zalewamy wodą (tak by tylko przykryło), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową drobiową i gotujemy do miękkości ok 25minut. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę kiszoną z kością wędzoną, kostką rosołową o smaku wędzonych żeberek, kaszą jęczmienną oraz opcjonalnie- mrożonką Hortexa. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiany kolor. Cebulkę delikatnie szklimy pod koniec smażenia boczku. Wywar warzywny łączymy z kapustą kiszoną, dodajemy usmażony boczek i mieszamy. Gotujemy ponownie ok 30 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Kapuśniak z bulwami
Boczek kroimy w kostkę a następnie rumienimy na patelni
Kapuśniak z bulwami
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku pieprzem