madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Kapuśniak z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przyznam szczerze że do powstania tej potrawy zainspirowała mnie kategoria promowana, ale smak zaskoczył nawet mnie. Nie spodziewałam się tak pysznej zupki.

Kapuśniak z czerwonej kapusty

Składniki:

Kapuśniak z czerwonej kapusty

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z czerwonej kapusty

ETAP 1:

Kapuśniak z czerwonej kapusty
Rumienimy boczek i szklimy pokrojoną cebulę

Wędzony boczek kroimy w kosteczkę wrzucamy na rozgrzany olej, kiedy się zarumieni dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli zmniejszamy gaz.

ETAP 2:

Kapuśniak z czerwonej kapusty
Dolewamy wodę i dusimy na małym ogniu pół godziny

Do garnka dodajemy poszatkowaną drobno czerwoną kapustę, obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz liście laurowe i ziele angielskie, a także kostkę rosołową , sól i pieprz. Całość zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu około pól godziny.

ETAP 3:

Kapuśniak z czerwonej kapusty
Dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy chwilę

Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 5-10 minut . Doprawiamy octem jabłkowym do smaku i jeśli zachodzi jeszcze taka potrzeba to sola i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem.