bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kapuśniak z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pierwszy raz jadłam tą zupę w pewnej karczmie na wyjeździe, zamówiłam ją tylko dlatego że byłam ciekawa jej smaku. Bardzo mi zasmakowała, więc postanowiłam zrobić podobną do tej co jadłam.

Kapuśniak z dynią

Składniki:

Kapuśniak z dynią

 

  • 0,5 kilograma kapusty kiszonej
  • 0,5 kilogram dyni piżmowej
  • 3 litry wywaru mięsnego
  • 250 ml. Przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Słodka i ostra papryka
  • Kminek
  • Majeranek
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z dynią
Z dyni usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy olejem, układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy na oleju, dodajemy drobno posiekaną kapustę, kminek i majeranek, smażymy przez kilka minut.

W garnku zagotowujemy wywar mięsny, dodajemy kapustę, wlewamy przecier pomidorowy, gotujemy przez kilka minut. Ostudzona dynię rozdrabniamy, dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut. Zupę doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, dodajemy roztarty w dłoni majeranek.

Tagi:

dynia