luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Kapuśniak z kiszonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kapuśniak najlepszy na rozgrzewkę. Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, za to rozpieśćmy swoje podniebienia.

Kapuśniak z kiszonej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z kiszonej kapusty

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapustę koszoną opłukuję z kwasu i szatkuję. zalewam wodą i wstawiam na gaz. Gotuje przez 15-20 min, odcedzam i wymieniam wodę. Czynność powtarzam , aż kapusta straci swoją kwasowość. Marchew, pietruszkę i selera obieram i scieram na tarce jarzynowej, pora oczyszczam, kroję w pół talarki, wzucam na wrzącą wodę i gotuję do miękkości wraz z liściem laurowym, który później wyjmuję. Ziemniaki obieram i gotuję osobno, odlewam część wody, a resztę miksuję z ziemniakami. Cebule kroję w kostkę, podsmażam na 2 -3 łyżkach tłuszczu, dodaję pokrojony w kostę boczek i wszystko razem podsmażam przez chwilę. Do ugotowanych warzyw dodaję ugotowaną i odcedzoną kapustę oraz podsmażóną cebulę z boczkiem. Zaprawiam zmiksowanymmi ziemniakami i doprawiam solą i pieprzem.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Poszatkowaną kapustę gotuję do miękkości i odcedzam.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Starte na tarce warzywa gotuję w osbnym garnku.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Ziemniaki gotuję osobną i miksuje z częścią wody z gotowania.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Na tłuszcu pdsmażam cebule pod kniec dodając boczek wędzony.

Tagi:

kapusta