Babcia Teresa

Babcia Teresa

Kucharz
[Przepisów: 7]

Kapuśniak z kiszonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne,,,polecam

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki:

Kapuśniak z kiszonej kapusty

  • 40 dkg kapusty kiszonej
  • 2 kości z żeberek
  • 1 kostka bulionu cielęcego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula w kostkę
  • 2 kartofle w kostkę
  • 2 łyżki mąki (zasmażki)
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Wstawić 3,5 l wody, wrzucić żeberka, marchewkę i pietruszkę w plasterkii, cebulę i ziemniaki z kostkę i niech się gotuje. Lekko odciśniętą kapustę pokroić na drobniejsze paski i wrzucić do garnka. Dodać bulion cielęcy, trochę soli, trochę pieprzu, listek laurowy i gotować aż jarzyny będą miękkie. Mąkę przyrumienić na łyżce masła, jak wystygnie rozprowadzić z wodą zimną i podprawić kapuśniak. Dosmakować solą i pieprzem, przecierem. Jeżeli kapuśniak jest mało kwaśny to odciśnięty z kapusty kwas wlać do zupy.
SMACZNEGO:)