Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kapuśniak z kwaszonej kapusty

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ugotować wywar na kościach, kwaszoną kapustę włożyć do rondla, dodać trochę

Kapuśniak z kwaszonej kapusty

Składniki:

Kapuśniak z kwaszonej kapusty

 

  • 500 g kości
  • 500 g kapusty
  • 1 marchew
  • 1/2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz ziarnisty
  • listek laurowy
  • zielenina
  • sól

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kwaszonej kapusty
Ugotować wywar na kościach, kwaszoną kapustę włożyć do rondla, dodać trochę wywaru, tłuszcz oraz przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Na 10 minut przed końcem duszenia dodać pokrojone w słomkę i przysmażone marchew, pietruszkę oraz cebulę. do wrzącego wywaru włożyc duszone warzywa, a po 20 minutach dodać zasmażkę, pieprz ziarnisty, listek laurowy oraz sól do smaku. Wszystko ugotować. Przed podaniem do stołu dodać do kapuśniaku śmietanę i drobno posiekaną zieleninę.

Tagi:

kapusta