ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Kapuśniak z mięskiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pożywna zupa z kapusty kiszonej z dodatkiem mięska

Kapuśniak z mięskiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z mięskiem

 

  • 20 dag mięsa wieprzowego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • woreczek kapusty kiszonej 500 g
  • liście laurowe
  • łyzka oleju
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z mięskiem
Mieso oczyszczamy i dusimy pod przykryciem ok 40 minut z liściem laurowym z dodatkiem łyżki oleju. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce, dodatemy do miesa i dalej dusimy do miękkości. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do 1,5 l gotującej się wody. Gdy będą miękkie dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy aż osiągnie swoją miękkość. Po tym czasie dodajemy zawartość z patelni i gotujemy jeszcze chwilę po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. nie dodaję zasmażki ponieważ zupa jest gęsta od ilości składników, a dodatkowego tłuszczu nie potrzeba ;)
Kapuśniak z mięskiem
Oczyszczone mięso wieprzowe kroję na kawałki taki które będą odpowiednie do zupy
Kapuśniak z mięskiem
Duszę mięso około 40 minut aż nabierze koloru i puści soki
Kapuśniak z mięskiem
Marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach
Kapuśniak z mięskiem
Starte warzywa dodaję do duszącego się mięsa i całość podtrzymuję jeszcze przez nastepne 4o minut aż bedzie w pełni miekkie

Tagi:

mięso