Strona główna Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej

Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Babciagramolka - Przepis na: Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2756
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Mam już pierwszą młodą kiszoną kapustę - nie taką surówkową po tygodniu kiszenia , a kwaśniejszą .


trudność: łatwe
czas:

Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej - SKŁADNIKI:

  • 0,3 kg młodej kiszonej kapusty ( z marchewką)
  • 20 dag chudego mięsa od żeberek bez kości ( lub trochę więcej jeśli jest z kością )
  • 1 młoda marchewka ( średniej wielkości )
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • por- biała część 1/3
  • gałązka maggi ogrodowego ( lubczyku)
  • 4 średniej wielkości młode ziemniaki
  • 1,5 łyżki ziaren kminku
  • 4 szklanki wody
  • sól
  • cukier
  • pieprz mielony
  • przyprawa do zup ( jaką kto lubi - ja dałam kostkę bulionową warzywną )
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • koperek

Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej - PRZYGOTOWANIE:

Kapusta powinna być odpowiednio kwaśna - taka by można ją było jeść od razu . Obrać warzywa i ziemniaki. Pokroić marchew w ozdobne plasterki, por w pół plasterki, seler i pietruszkę utrzeć na tarce ( grube oczka) , ziemniaki w grubą kostkę .Ułożyć w garnku mięso, warzywa, ziemniaki , kapustę i zalać wodą . Dodać gałązkę lubczyku, kminek, przyprawę do zup. Gotować na średnik gazie 1,5 godziny pilnując by woda nie odparowała za mocno ( uzupełniać wrzątkiem).Dodać odrobinę koncentratu pomidorowego do smaku i dla koloru. Doprawić do maggi, solą ,pieprzem i cukrem. Miłośnicy gęściejszych zup mogą zrobić lekko zrumienioną zasmażkę z 2 łyżek mąki i dodać ją do zupy. Można też dodać podsmażone na złoto 1/2 cebuli i pogotować jeszcze 10 minut. Usunąć gałązkę lubczyku i wyrzucić .Wyjąć mięso i albo pokroić i dodać do zupy , albo zrobić w sosie na drugie danie. * marchewki po pokrojeniu na plasterki ma 3/4 szklanki, utartej pietruszki i selera po 1/3 szklanki, pora pokrojonego 1/3 szklanki ** wyjaśnienie czemu wkładam ziemniaki od razu do zupy razem z kwaśną kapustą czego inni nie robią - otóż : przy gotowaniu przez 1,5 godziny nie ma to znaczenia - ziemniaki i tak sie ugotują do miękkości . Gotują sie co prawda wolniej ale oddaja cały smak zupie . A po trzecie mam wszystko w garnku od razu i nie muszę już nic przy niej robić . Jestem zwolennikiem praktyki , że warzywa w zupie muszą być wygotowane na amen bo nie chodzi mi o to by były jędrne ale o to by wywar był esencjonalny. *** podawać posypując świeżym koprem ( wiele osób dziwi zestawienie kopru z kminkiem ale mnie tak bardzo smakuje - bardziej niż z natka pietruszki , a w ogóle u mnie kapusta zawsze przyciąga koperek


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2012-09-21 13:42
Taki gęsty kapuśniak na kiszonej kapuście to jest to,co zjadłabym dziś z ochotą na obiad.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Gołąbki w panierce Schab pod jarmużową pierzynką Kapuściane rogaliki
Placki z kapusty Kapusta biała z boczniakami i koperkiem Surówka z kapusty pekińskiej Elfi
Pióra z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą Surówka jesienna z czerwonej kapusty Surówka z kapusty i marchewki z koperkiem
Bigos ze słodkiej kapusty Krokiety z czerwoną kapustą Barowa kapusta według Babci Ani

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane