Strona główna Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej

Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2803
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5
Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Mam już pierwszą młodą kiszoną kapustę - nie taką surówkową po tygodniu kiszenia , a kwaśniejszą .


trudność: łatwe
czas:

Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej - SKŁADNIKI:

  • 0,3 kg młodej kiszonej kapusty ( z marchewką)
  • 20 dag chudego mięsa od żeberek bez kości ( lub trochę więcej jeśli jest z kością )
  • 1 młoda marchewka ( średniej wielkości )
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • por- biała część 1/3
  • gałązka maggi ogrodowego ( lubczyku)
  • 4 średniej wielkości młode ziemniaki
  • 1,5 łyżki ziaren kminku
  • 4 szklanki wody
  • sól
  • cukier
  • pieprz mielony
  • przyprawa do zup ( jaką kto lubi - ja dałam kostkę bulionową warzywną )
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • koperek

Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej - PRZYGOTOWANIE:

Kapusta powinna być odpowiednio kwaśna - taka by można ją było jeść od razu . Obrać warzywa i ziemniaki. Pokroić marchew w ozdobne plasterki, por w pół plasterki, seler i pietruszkę utrzeć na tarce ( grube oczka) , ziemniaki w grubą kostkę .Ułożyć w garnku mięso, warzywa, ziemniaki , kapustę i zalać wodą . Dodać gałązkę lubczyku, kminek, przyprawę do zup. Gotować na średnik gazie 1,5 godziny pilnując by woda nie odparowała za mocno ( uzupełniać wrzątkiem).Dodać odrobinę koncentratu pomidorowego do smaku i dla koloru. Doprawić do maggi, solą ,pieprzem i cukrem. Miłośnicy gęściejszych zup mogą zrobić lekko zrumienioną zasmażkę z 2 łyżek mąki i dodać ją do zupy. Można też dodać podsmażone na złoto 1/2 cebuli i pogotować jeszcze 10 minut. Usunąć gałązkę lubczyku i wyrzucić .Wyjąć mięso i albo pokroić i dodać do zupy , albo zrobić w sosie na drugie danie. * marchewki po pokrojeniu na plasterki ma 3/4 szklanki, utartej pietruszki i selera po 1/3 szklanki, pora pokrojonego 1/3 szklanki ** wyjaśnienie czemu wkładam ziemniaki od razu do zupy razem z kwaśną kapustą czego inni nie robią - otóż : przy gotowaniu przez 1,5 godziny nie ma to znaczenia - ziemniaki i tak sie ugotują do miękkości . Gotują sie co prawda wolniej ale oddaja cały smak zupie . A po trzecie mam wszystko w garnku od razu i nie muszę już nic przy niej robić . Jestem zwolennikiem praktyki , że warzywa w zupie muszą być wygotowane na amen bo nie chodzi mi o to by były jędrne ale o to by wywar był esencjonalny. *** podawać posypując świeżym koprem ( wiele osób dziwi zestawienie kopru z kminkiem ale mnie tak bardzo smakuje - bardziej niż z natka pietruszki , a w ogóle u mnie kapusta zawsze przyciąga koperek


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2012-09-21 13:42
Taki gęsty kapuśniak na kiszonej kapuście to jest to,co zjadłabym dziś z ochotą na obiad.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Zapiekanka z mięsem mielonym Surówka z białej kapusty Kapuściany garnek
Lazania z kapustą włoską i kurczakiem Domowe łazanki z kurczakiem i pomidorem Nogi z kaczki po góralsku
Surówka z kiszonej kapusty Coleslaw z czerwonej kapusty Kapuśniak Eli na wędzonce
Zupa z kapustą i grochem Łazanki mieszane Surówka z kiszonej kapusty,cebuli i marchewki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane