Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kapuśniak z młodej kapusty z botwiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, lekka zupa z młodej kapusty z dodatkiem botwiny. W sam raz na pierwsze danie obiadowe.

Kapuśniak z młodej kapusty z botwiną

Składniki:

Kapuśniak z młodej kapusty z botwiną

 

  • 1/2 cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. 10 cm kawałek pora
  • olej do smażenia
  • 1 duża marchewka
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 1/2 pęczka botwiny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 średniej główki młodej kapusty
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z młodej kapusty z botwiną

Etap 1

Kapuśniak z młodej kapusty z botwiną
Por cebula i czosnek zeszklone na rozgrzanym oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, por oczyścić i drobno pokroić. Warzywa zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju.

Etap 2

Kapuśniak z młodej kapusty z botwiną
Rozdrobniona marchewka buraczki i seler dodane do warzyw w garnku.

Marchewkę obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Buraczki od botwiny obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać do warzyw w garnku, podsmażać razem ok. 3 minuty.

Etap 3

Kapuśniak z młodej kapusty z botwiną
Woda dodana do podsmażonych warzyw w garnku.

Do garnka z podsmażonymi warzywami wlać 6 szklanek wody, dodać trochę soli, pieprzu i ziele angielskie, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut.

Etap 4

Kapuśniak z młodej kapusty z botwiną
Botwina kapusta i ziemniaki dodane do gotującej się zupy.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę, liście i łodygi botwiny posiekać. Kapustę, botwinę i ziemniaki dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Etap 5

Kapuśniak z młodej kapusty z botwiną

Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.


Tagi:

zupa warzywa