andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Kapusniak z prażokami po łódzku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny kapuśniaczek z prażokami,jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa

Kapusniak z prażokami po łódzku

Składniki:

Kapusniak z prażokami po łódzku

 

 

  • Na prażoki
  • 2kg.ziemniaków
  • 30 dag chudego brzuszka
  • 3 srednie cebule
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól

Sposób przygotowania:

Kapusniak z prażokami po łódzku
Brzuszek kroimy drobno i smażymy ,gdy się dostatecznie wysmaży dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,chwilę smażymy , przyprawiamy vegetą i odstawiamy na bok.Żeberak myjemy zalewamy zimną wodą dodajemy marchew utartą na tarce o grubych oczkach, seler, pietruszkę w całosci ,listki laurowe, ziele angielskie, grzybki suszone i wypłukaną kaszę jęczmienną. Po około 20 minutach dodajemy pokrojoną kapustę( w zależności od upodobań kwasowych płuczemy lub nie),solimy lub dodajemy vegety do smaku.Gotujemy jeszcze około 30 minut a w tym czasie robimy prażoki. Obieramy i myjemy ziemniaki ,zalewamy wodą solimy,gotujemy, gdy są miękkie odlewamy wodę ale nie całą, zostawiamy trochę na dnie , zasypujemy ziemniaki maka ,przykrywamy pokrywką,wstrząsamy i wstawiamy z powrotem na minutkę na mały ogień tłuczemy okrągła pałką na jednolitą masę. kapuśniak doprawiamy pieprzem i papryką,robimy zasmażkę z maki.Na połowę głębokiego talerza nakładamy prażoki ,polewamy zesmażonym brzuszkiem z cebulką obok lejemy kapuśniak i rozkoszujemy się smakiem!