aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Kapuśniak ze smażoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny, kwaśny kapuśniak podany z ziemniaczkami ugotowanymi osobno i polanymi gorącą, skwierczącą cebulką.

Kapuśniak ze smażoną cebulką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kapuśniak ze smażoną cebulką

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak ze smażoną cebulką
Na wrzącą wodę wrzucamy umyte mięso gulaszowe. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez 30 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy sól, pieprz i Kucharek.

Kapustę drobno kroimy i wrzucamy do mięsa (gdy jest mocno kwaśna, to lekko płuczemy). Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty.

Pietruszki, seler i marchewki obieramy. Myjemy, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki a marchewki w plasterki. Wszystko wrzucamy do zupy.

Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i chwilę smażymy, często mieszając. Gdy warzywa są miękkie, to do zupy dodajemy zasmażkę intensywnie mieszając.

Na końcu wsypujemy majeranek i całość gotujemy jeszcze przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, lekko solimy.W osobnym garnku gotujemy ziemniaki i miękkie odcedzamy i tłuczemy.

Na talerzach układamy po 2 łyżki ziemniaków, na nie wykładamy gorącą cebulę. Z boku wlewamy gorący kapuśniak. SMACZNEGO! 
Kapuśniak ze smażoną cebulką
Na wrzątek wrzucamy mięso gulaszowe i gotujemy przez 30 minut.
Kapuśniak ze smażoną cebulką
Do mięsa dorzucamy drobno pokrojoną kapustę.
Kapuśniak ze smażoną cebulką
Gdy kapusta jest miękka, to dorzucamy pietruszki i seler.
Kapuśniak ze smażoną cebulką
Następnie dorzucamy pokrojone w plastry marchewki.
Kapuśniak ze smażoną cebulką
Gdy warzywa są miękkie, dodajemy zasmażkę i majeranek.
Kapuśniak ze smażoną cebulką
Na patelni smażymy cebulę, którą będziemy polewać ugotowane ziemniaki.