Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kapusta biała duszona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Warzywa duszone to smaczny, szybki i zdrowy dodatek do mięsa.

Kapusta biała duszona z warzywami

Składniki:

Kapusta biała duszona z warzywami

 

  • 1 kg kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 szkl rosołu
  • 5-6 cm pora
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • sok z cytryny do smaku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta biała duszona z warzywami
Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić. Pora pokroić w pół krążki. W rondlu rozgrzać olej, wsypać przygotowane warzywa razem z kapustą, wlać 1/2 szklanki rosołu i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać ze szczypiorkiem.

Tagi:

kapusta